En kroppsscanning är en form av meditation som kan praktiseras vart som helst och i olika långa perioder. För dig som är ny till konceptet och inte känner dig säker på hur du gör så finns det mycket bra guider online. I dessa blir du allt som oftast guidad av en röst som leder dig igenom meditationen och vad du ska göra.

En kroppsscanning går ut på att du styr ditt fokus till olika delar av kroppen. Oftast börjar du vid fötterna och flyttar sedan ditt fokus längs kroppen för att avsluta med ansiktet och huvudet.

Varför det är bra

Kroppsscanning har visat sig vara ett effektivt sätt att aktivera det parasympatiska nervsystemet och därav får vi kroppen i vila. I dagens samhälle, fyllt av stress är det viktigt att finna sätt att koppla av på.

Kan alla göra det?

Det finns ingen som är för gammal eller för ung för att testa på en kroppsscanning, att lugna ned kroppen och få återhämtning är viktigt i alla åldrar, oberoende av kön eller etnicitet.

Fördelarna är många

Utöver att kroppsscanning är bra för återhämtningen kan det också ge dig bättre förmåga att fokusera samt vara ångestreducerande. Du bör praktisera dagligen för att få bästa effekt. Är du intresserad av att pröva? Läs mer här.