För att undvika belastningsskador är det viktigt att hålla igång kroppens muskulatur. Många tror att det är farligt att träna och vara aktiv när du har ont i ryggen. Det är däremot snarare tvärtom. Hela kroppen mår bra av rörelser, såväl muskulaturen som de inre organen.

Anpassade övningar

För att stärka kroppen behöver du en långsam stegring av belastningen. De inre mindre musklerna runt ryggraden behöver bli stärkta först. Du aktiverar dessa med mindre och lättare övningar. Därefter ökar du belastningen för att aktivera övriga muskler i de andra lagren. Mer tips från professionella naprapater kan du kolla in här.

Hållning och rutiner

Det är viktigt att du ser över din kroppshållning och även lyfter rätt i vardagen. Upprepade påfrestningar under längre tid så som ensidig arbetsställning eller inaktivitet kan orsaka smärtor eller ryggskott.

Varför gör det ont

Försök hitta orsaken till smärtan och håll dig i rörelse. Träffa gärna din läkare som kan ge dig råd samt utesluta annat. Du kan säkerligen bli hänvisad till en sjukgymnast där du kan få hjälp med individuellt anpassade övningar.

Bra hjälpmedel

Du kan använda svankstöd om du sitter mycket samt använda specialanpassade skosulor om du står och går mycket. Ta även hjälp av höj och sänkbara bord för att ändra på din arbetsställning.