Vår munhälsa påverkar oss mer än vad vi tror. Att ha ont i tänder eller tandkött under en längre period kan göra så att du inte njuter av vardagen och därmed missar allt det fina som finns i den. Det är därför extremt viktigt att ta hand om munnen på rätt sätt.

Tecken på en bra munhälsa

Det finns flera tecken på att du har en god munhälsa. Det första är att du ser att din mun och dina tänder är rena samt att munnen känns ren. För det andra så ska ditt tandkött ha en rosa färg. Det ska inte heller blöda eller kännas smärtsamt när du borstar tänderna. Du lider inte heller av dålig andedräkt speciellt ofta om din munhälsa är god. Om du upplever att du har dålig andedräkt eller att ditt tandkött blöder ofta kan du läsa mer här om hur du kan få hjälp.

Bibehåll en god munhygien

För att bibehålla en god munhygien gäller det att du tar hand om dina tänder på rätt sätt. Du behöver borsta bort plack och matrester två gånger om dagen med fluoridtandkräm. Helst ska du borsta tänderna på morgonen och sedan på kvällen innan du lägger dig. Som vuxen bör du även använda dig av tandtråd eller tandstickor för att få rent mellan tänderna.