När du är gravid är träningsförutsättningarna lite annorlunda. Du har två kroppar att hålla koll på. Vad ska du träna och vad ska du tänka på under din graviditet?

Början – normalt

Under de första veckorna kan du träna på rätt normalt. En del lider av illamående vilket kan hindra träningen, du ska inte tvinga dig att träna när du mår dåligt. Men att hålla sig aktiv kan också lindra symptomen av illamående och trötthet som brukar dyka upp och försvinna under de första veckorna.

Mitten – anpassning

När magen börjar växa får du börja anpassa träningen. Det är inte lika bra att göra höga hopp, ryckiga övningar eller intensiv stretchning. Byt ut styrketräningen med tunga vikter till lättare med fler repetitioner. Om du vill ha extra stöd kan du köpa en gördel eller ett stödbälte. Om du får en väldigt stor mage kan rörelser hämmas och kroppen värka, stödbältet eller en gördel avlastar kroppen.

Slutet – stärkande

När du närmar dig slutet av graviditeten kan du fokusera på stärkande övningar och avslappning. Yoga och bäckenstärkande övningar är perfekt. Du kan också välja simning som är skonsam mot kroppen. Det är inte ovanligt att lida av foglossning vid det här stadiet, vilket gör rörelser smärtsamma. I vatten kan du röra dig utan smärta och fortfarande träna. Du vill ha ha en stark bäcken för att klara av förlossningen och träningen du har gjort hitintills kommer att påskynda återhämtningen efteråt. Du kan läsa mer om motion under graviditeten på 1177. Tänk på att varje graviditet är unik, tveka inte att prata med din barnmorska om träning och hur du kommer igång. Ibland behöver du ett träningsschema utvecklat för just din situation.